sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Testejä tarjolla

Luin Hesarista juttua, jossa kerrottiin talonmiehen tyttären väitelleen tohtoriksi ja törmänneen ulkopuolisuuteen. Jutun yhteydessä kehoitettiin ottamaan selvää omasta yhteiskuntaluokasta Kuukausiliitten Luokkakoneella.

Olen miettinyt kaikenlaisia tutkimuksia ja testejä ja niistä tehtyjä tulkintoja. Verkossa tarjottuja testejä ei pidä ottaa liian vakavasti - mieluummin ei lainkaan vakavasti.  Näissä pikkuhauskoissa testeissä  ihmettelee usein mitä niissä kysyttävillä asioilla on tekemistä päätelmien kanssa.

Suhtaudun varauksella esimerkiksi Facebookissa viliseviin testeihin. Vaikka ne ovat yleensä hauskaa ajanvietettä, minua arveluttaa mitä niiden takana on. Minne tietoni menevät? Mitä tietoja minusta välittyy tuntemattomalle testiorganisaatiolle. Näiden testien tekemisen kauttako olen alkanut saada aivan törkeästi roskapostia, erityisesti itseäni kiinnostamattomilta elämänalueilta? En itse ole löytänyt muutakaan selitystä ja siksi olen lopettanut niiden tekemisen. En siis ole saanut tietää ketkä ovat kymmenen parasta ystävääni, mikä olen ollut edellisessä elämässäni, mikä on mietelauseeni. Ehkä voin elää ilman.

Luokkakone sijaitsi mielestäni luotetulla sivustolla ja Kuukausiliitteen yhteskuntaluokkatestiltä odotin jotain Facebookin leikkiä enemmän. Siis, lomaketta täyttämään. Heti ihmettelin esimerkiksi sitä, ettei se ottanut huomioon eläkeläisiä vaikka meitä on yhteiskunnassamme aina vain enemmän. Vaihtoehdot olivat: olen työelämässä - olen työtön. Muuten kysyttiin kuukausittaista bruttotuloa, koulutustasoa, omaa ja puolison ja vanempieni nykyistä tai viimeisintä ammattia, parhaan ystävän ammattia, harrastuksiani. Millään lailla ei kysytty esim. asumisesta, huollettavista, omaisuudesta.

Tietenkään tätäkään testiä ei pidä ottaa vakavasti. Silti hämmästykseni oli suuri, kun en kuulunutkaan keskiluokkaan tai työväenluokkaan. Luokakseni määräytyi vähäosainen, jollaiseksi en ole vielä koskaan elämässäni joutunut onneksi itsenäni tuntemaan.

"Heikon koulutuksen tai henkilökohtaisen elämäntilanteen vuoksi säännöllisestä työelämästä syrjäytyneitä ihmisiä, joiden rahat riittävät vain aivan välttämättömään. Tässä ryhmässä sosiaaliset ja terveydelliset ongelmat kasautuvat. Usein yksinäisiä. Miehillä harrastuksia on vähän, mutta naiset pyöräilevät ja käyvät teatterissa. Lukevat iltapäivälehtiä."
 
Vaikka testituloksissa annettiin yhtesikuntaluokan lisäksi kulttuurinen luokka, joka minulla oli Eliitti, minulle jäi käsitys että oli kysymys stereotypioista ja erittäin mustavalkoisesta testistä.

Tetstin testausta
Mahtaako lomakkeen koodauksessa olla jotain häikkää, sillä yhteiskuntaluokkani olisi yhtä hyvin voinut olla myös Luokkasi asiantuntija. Alkuperäinen vastaus ihmetytti sen verran, että tein testin pariinkin kertaan - tässä lopputuloksessa muutin parhaan ystäväni ammattia muotoon, jona sen myös voi sanoa. Kulttuurinen luokkani pysyi koko ajan samana.

Luokkansa asiantuntijaa testi luonnehtii näin:
"Akateemisen tai vastaavan koulutuksen omaavia ihmisiä, joilla on hyvät tulot ja runsaasti hyvin menestyviä ystäviä. Ammatteina esimerkiksi opettaja, lääkäri, insinööri. Heille tärkeitä asioita ovat usein turvallinen elämä, mukava koti ja lasten kouluttaminen. Harrastuksina esim. musiikki-instrumentin soittaminen, jooga ja salibandy, Medioina Facebook ja sanomalehti."


Tätä bloggaustakaan ei pidä ottaa liian vakavasti. Vietin mukavan hetken testiä tutkaillessa.

PS.Ai niin, mitä se kulttuurinen eliitti sitten tekee tämän testin mukaan? Eliitti matkustaa paljon, seuraa maailman asioita ja harrastaa monipuolisesti kulttuuria. Eliitin jäsenet tuntevat paljon muita eliittiin kuuluvia. Varsinkin miehet harrastavat paljon. Lajeina esim. golf, hiihto, metsästys ja sisustus. Medioina kotimaiset ja ulkomaiset paperi- ja verkkolehdet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluaisitko kommentoida tähän jotain?