keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Sillankorjaus aiheuttaa haittaa

Suuri osa suomalaisista maantiesilloista on korjausta vailla. Määrärahat ovat tiukilla. Tämä pitää valitettavan hyvin paikkansa myös minun suuni kohdalla. Siltapalkkihampaani juuressa on hiusmurtuma. Hammaslääkärini sanoi ettei nyt auta muu kuin hampaan poisto. Se tietää menoa myös hammassillalleni. Tylyä tekstiä.

Aviomies huomasi kaupungilla viime talvena lopettaneen kangaskaupan tilalle muuttaneen klinikan ja sen mainoksen: implante 222 euros. Hämmästyttävää. Suomalainen hammaslääkärini puhui yli kahdesta tuhannesta, arvioi minun tarvitsevan väintään kaksi implanttia ja kustannusten nousevan vähintään viiteen tuhanteen. Soitin siis hetimiten klinikan kelloa ja pääsin samantien röntgeniin ja lääkärin luo. 4000 eurolla saisin paitsi poistettavan siltani tilalle tarvittavat implantit myös toisella puolella alaleuassani olevaan "hammaslomaan" jo kauan hankintalistalla olleet implantit. Hinta tämä, kun maksan etukäteen.

Tietenkin hankin myös toisen hinta-arvion. Tämä klinikka sijaitsi Paseo de Farolla, lähellä meitä. Olin erittäin tyytyväinen saamaani palveluun, ja lääkärin tutkimukseen  - vaikka eivät ottaneetkaan leuoistani 180 asteen röntkenkuvaa. Englantia mainiosti puhuva lääkäri varoitteli minua hyvin hennosta etuhampaan reunasta: be careful with this, it´s very thin. Hän huomasi hampaistossani yhtä ja toista korjattavaa - jos haluaisin parantaa ulkonäköäni. Olin pyörtyä hinta-arvioon. Voisin kerta heitolla pistää suuhuni vaikka 10.000 euroa - jos haluaisin. No, minulla ei ole varaa hymyillä niin leveästi.

Tein päätöksen edullisemman tarjouksen puolesta ja astelin seuraavana päivänä  liikkeeseen. Halusin laskun, jolla voisin maksaa koko hoidon kerralla - näin saisin tuntuvan alennuksen. Paikalla ollut ainoa englanninkielinen asiakaspalvelija ei löytänyt minulle yrityksen tilinumeroita, ei luvannut kirjoittaa minulle laskua. Hän lupasi soittaa seuraavana päivänä ja kertoa puhelimessa tilinumerot. Minulle jäi ontto olo. Avaisinko suuni siellä ja antaisin vetää hampaan leuvastani, katkaista siltani ja porata implantteja leukaan? Maksaisinko kaiken etukäteen vaikka hoito todennäköisesti päättyisi vasta 8-10 kk kuluttua?

Illalla yritin googlettaa epätoivoisesti muita klinikoita - etsiä asiakaskommentteja. Löysin yhdet kunnon haukut valitsemani yrityksen asiakkaalta. "Maksoin hoidon etukäteen, se oli suurin virheeni." Hän ei ollut tyytyväinen työhön, ei tapaan, jolla asiakasta kohdeltiin. Sitä toista - kalliinpaa klinikkaa kehui jokunen, yhtään haukkuja en löytäntyt. Yksi asiakas kertoi palaavansa Amerikasta sinne laitattamaan hampaansa tarpeen tullen. Toinen sanoi hoidon olevan kesken, mutta oli erittäin tyytyväinen.. Eihän näihin kannata ihan sokeasti luottaa, joten jäin odottelemaan puhelinsoittoa, jossa saisin tilinumeron. Soittoa ei koskaan tullut (saapuvat puhelut kyllä pääsivät läpi liittymästäni).

Nielaisin pari kertaa ja hengitin syvään. Lapset, perintönne pienee jälleen kovaan vauhtia. Päädyin siihen kalliinpaan vaihtoehtoon. Tosin jätin pois etuhampaitten paikkojen vaihdon, joidenkin kruunujen vaihdon ja hampaanvalkaisun - vaikka se olisi ollut ilmainen. En myöskään tilannut itselleni väliaikaista siltaa poistettavan tilalle. Sen kustannukset olisivat olleet 450 euroa - ehkä tämän rahanmenon jälkeen ei enää hymyilytäkään niin leveästi.

Nyt odottelen tiistaille luvattua  lääkärin komenttia tänään leuastani otetusta 3D-röntgenkuvasta. Se kertoisi miten hoito etenee.

Jos olin luullut, että täällä hoito olisi halvempaa kuin Suomessa, olin  väärässä. Luultavasti hyvästä sairaanhoidosta saa aina maksaa. Ja antaisihan suomalainen sairasvakuutus minulle korvauksen tästäkin hoidosta hakemuksesta jälkikäteen. Loppuviikko pitää hymyillä leveästi koko seuraavan puolen vuoden edestä. Ehkä jo maaliskuussa uudet kruunut peittävät leukaani istutettavat implantit.

2 kommenttia:

 1. Kiva seurata teidän talvehtimista siellä Espanjan auringossa. On meillä meinaan miehen kanssa haaveissa että tehtäisiin joskus sama juttu, mutta nyt talvehditaan täällä Aasiassa :)
  Espanjaan kun on helppo tosiaan mennä koirankin kanssa, meidän vanha koira kuoli toukokuussa mutta uusi tulee jossain vaiheessa varmaankin hankittua, mutta tänne sitä ei halua tuoda. Karanteenikin on kuukauden mittainen. Miten siellä?

  VastaaPoista
 2. Moikka Marre!
  Täällä ei ole koiralle karanteenia. Hankkikaa aikanaan eläinlääkäriltä tarvittavat rokotukset ja sydänmatolääkitys. Koira saa oman "passin" ja kulkee lentokoneen ruumassa omassa kuljetuslaatikossaan. Meidän Vilholle matka oli nyt toinen. Ihmettelin ettei ole ollut moksiskaan. Ihan pienet sylikoirat matkustavat matkustamossa penkin alla kassissa - luulen että siellä on niille enemmän häiriötä kuin ruumassa.
  Tänne koiramme on sopeutunut todella hienosti. Kotona Suomessa sillä on tapana haukkua kaikki autot kylätiellämme. Täällä se on valinnut pari paikkaa, jotka tuntee niin omakseen, että autot täytyy haukkua ja "ajaa takaa".
  Teillä siellä Aasiassa on varmaan ihanan lämmintä koko vuoden läpi. Itse jäin vain kaipaamaan eurooppaaisia kävelymahdollisuuksia. Ainakin Penangissa sai koko ajan väistellä autoja ja avo-ojia, etc. Täällä nautin kävelykaduista, puistoista ja jalkakäytävistä. - puhumattakaan eurooppalaisista katukahviloista. Ja lentomatka tänne on ihanan lyhyt. Sitä arvostaa aina vain enemmän, kun ikää karttuu.
  Nautinnollista talvea teille!

  VastaaPoista

Haluaisitko kommentoida tähän jotain?