sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Tapaksia


 


Elokuvaillan päätteeksi teki mieli lasilliselle ja haukkaamaan jotain suolaista ennen kävelyä kotiin.  Poikkesimme siis La Cuevaan vanhassa keskustassa.

Suhteemme tapaksiin on kahtiajakoinen. Niin kovin monessa paikassa tapakset osottautuvat pikkukipoiksi, joissa on joko makaronilaatikkoa ilman lihaa, perunasalaattia yhdellä pienellä katkaravulla maustettuna, paikallista perunapannukakkua, epämääräistä keittoa.. yleensä niissä on hyvin vähän proteiinia, mutta paljon hiilihydraattia. 

Täällä on tapana, että kun tilaat lasillisen viiniä tai olutta, pöytään tuodaan sen seuraksi jotain naposteltavaa. Monessa paikassa talo tarjoaa  joko pähkinöitä tai muuta napsteltavaa, jopa karamellia, mikä hiukan ihmetyttää. Mutta poikkeuksiakin on. Kun hyvin käy, saatat saada lasillisen seuraksi pikkuisia leipäsiä, joissa on päällä juustoa tai iberialaista kinkkua, maustettua tomaattimurskaa etc.

Yksi todella  iloinen yllätys on La Cueva. Täällä pöytääsi tuodaan lasillisen seuraksi tuollainen (ylä)kuvassa oleva pienempi annos hieman muunneltuna. Tukevan vahapaperin päältä löytyy esim. tuhtia sylttyä (hyvää) tai mainiota "maalaismakkaraa" tuoreen rapean leivän kera.

 
Mehän olimme ehtineet unohtaa tuon ihanuuden ja tilasimme annoksen Iberialaisia herkkuja (tuo samaisessa kuvassa alempana oleva iso annos). Päätös yhdestä lasillisesta karitui välittömästi, kun tarjolla oli niin paljon hyvää. Kun tilasimme seuraavat lasilliset, niitä seurasi uusi annos pikkupurtavaa.


Laskun loppusumme ilahdutti positiivisesti. Olisimmeko voineet kotona Suomessa nauttia näitä herkkuja tuohon hintaan? Tuskin vain. Ja samalla kertasimme elokuvakokemuksia, mietimme rakkaita lapsiamme ja nautimme sanalla sanoen hyvästä illasta.

 Kotimatkalla mietin, että nyt tuli kyllä kaikki suolasuositukset ylitettyä reippaasti. Aamulla silmäluomet ja vaaka kielivät nesteen kertymisestä, kaikki yöllä janooni juoma vesi oli imeytynyt kudoksiin. Onneksi olin juuri lukenut Ylen-uusitista ravintoterapeutin suosituksen 80/20 -elämäntyylistä: jos syöt 80 prosenttisesti hyvin, voit aina silloin tällöin retkahtaa 20 prosentin edestä. Seuraavana päivänä nautimme siis uunissa grillivastuksen alla paistettua kalaa tomaatin kera - en lisännyt suolaa lainkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluaisitko kommentoida tähän jotain?