tiistai 1. joulukuuta 2015

JouluhepuliMinulla on monta hepulia vuodessa, niinhin kuuluvat niin korvasieni-, tatti- kuin marjastushepulikin. Jossain vaiheessa iskee päälle myös jouluhepuli. Täällä Malagassa sen on vaikeampi saada minusta otetta. Mutta nyt, kun joulutähdet ovat tulleet lähikaupan ovensuuhun tyrkylle, tiedän en iskevän.

Suomessa meitä joulukärpäsen puraisemia hellii pimeys ja ainakin ajoittaiset lumikuurot. Silloin on aivan luonnollista ympäröidä itsensä kynttilöillä ja sytyttää pihalle puihin ja pensaisiin viritellyt jouluvalot, viritellä havuja ikkunalaudan ruukkuihin. Täällä pitää ottaa itseään niskasta kiinni, että muistaa sytyttää kynttilät joskus auringon laskettua. Nyt kello on kuusi ja on vielä valoisaa. Päijänteen rannalla olisin ollut jo pari tuntia sinisen  hämärän hellimässä pimeydessä jota täplittävät siellä täällä tuikkivat valot, joka puolelle viritetyt kynttilät ja parhaassa tapauksessa myös takkatuli. Nyt taas mietin, että pitää muistaa kokeilla joko päivällä pesemäni pyykki on kuivunut parvekkeella - niin on, tosi arkista.

Viime perjantaina Malaga puettiin jouluun. Jouluvalot sytytettiin vanhan kaupungin ostoskadulle Calle Marques de Lariokselle ja ympäri kaupunkia. Kävimme ihmettelemässä niitä perjantaina. Matkalla huomasin, että kaikki kukkaisstutukset oli vaihdettu joulutähtiin, läheiselle aukiolle Paseo Parkin pohjoispäässä oli "istutettu"  valopuita, jotka kimmelsivät lämpöasteista huolimatta huurteista valoaan. Kun vietimme täällä ensimmäistä talveamme kolme vuotta sitten, kirjoitettiin lehdissä että säästösyistä valoihin käytettiin kymmenen prosenttia vähemmä kuin edellisenä vuonna. Viime vuonna näytti siltä, että säästö oli otettu takaisin, ja ehkä nyt on käytössä entistä enemmän ledejä, mutta valossa ei ole pihistelty. Miten mahtaa olla kotomaassa, luultavasti yhteiskunnan kustantamat jouluvalot on säästösyistä peruutettu?

Larioksen jouluvaloja 2012
Huomenna olen antanut itselleni luvan antautua Joulun vietäväksi. Keltainen kynttilä vaihtuu valkoiseen, kaivan kaapista esille puisen joulukuuseni ja puhallan pölyt (toki tälläkin hetkellä lasipydän alahyllyllä)  lunta kuopivasta porostani. Oveen ripustan joulurusetin ja asiaan kuuluvine tykötarpeineen, käyn ostamassa joulukukan ja sytytän kynttilät, hommaan vaikka kivennavalta jouluvaloja.  Otan käyttöönn Suomesta rahtaamani glögimausteet. Huomenna tähän on hyvä hetki, sillä aamupäivällä siivotaan ja illansuussa otetaan vastaan rakkaat ystävät vierailulle.

Ihminen kaipaa valoa ja lämpöä. Täällä niitä saa päivällä auringosta ja ystävät tuovat lämmön iltaankin vaikka kivilattia onkin kylmä.  Kynttilät hellivät meitä kaikkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluaisitko kommentoida tähän jotain?