keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Verosopimus muuttuu - onko matkalaukku pakattava

Teveellinen ruoka on Espanjassa jokaisen kukkaron saatavilla.
Espanjan ruokakorin hinta on alle EUn keskitason, kun Suomessa se on 19 yksikköä EUn keskitasoa korkeammalla.


100 % työkyvyttömyyseläkettä ei ole verotettu Espanjassa lainkaan, Portugali taas on luvannut 10 vuoden verovapauden maahan muuttaville. Ja tämäkös on aiheuttanut kateutta ja närää. Nyt Suomi ja Esanja ovat allekirjoittaneet uuden kahdenkeskisen verosopimuksen, kohta ei siis siltäosin tarvitse kenenkään kadehtia.

Jollain muutto etelään, Espanjaan tai Portugaliin on voinut olla täysin tietoinen taloudellinen päätös, jopa pakon sanelema: niukat rahat riittävät paremmin maissa, joissa elinkustannukset, mm. ruokakorin hinta on huomattavasti EUn keskitasoa alempi.

Kun uusi Suomen ja Espanjan välinen veroopimus on hyväksytty kummankin maan parlamentissa, se takaa Suomelle oikeuden verottaa myös yksityispuolen eläkkeitä, jotka tähän saakka ovat olleet Espanjan verolain alaisia maassa pysyvästi asuvilla suomalaisilla. Kolmen vuoden siirtymäkausi luvataan niille eläkkeille, joita Espanja verottaa tälläkin hetkellä.Tämä siis satuttaa eniten täällä työkyvyttömyyseläkkeellä asuvia suomalaisia.

No, elämähän ei tämän mukana muutu kalliimmaksi Espanjassa. Ruoka ja vuokrat ovat samaa luokkaa kuin nytkin. Minut sai vain kananlihalle, se kuinka nopeasti uutta sopimusta aletaan soveltaa. Ehkä verosopimuksen uudistus on "kansakunnan etu" ja saa Suomen taas nousemaan jaloilleen ankarasta taloudellisesta ahdigostaan. Aikaa oman talouden sovittamiselle uuteen käytäntöön ei taida täällä asuvilla suomalaisilla käytännössä olla. Ja muuttokuorman kanssa Suomeen paluu ja elintoimintojen keskuksen siirtäminen sinne saatta myös olla paitsi henkisesti myös taloudellisesti todella rankka juttu.

Kun Eläketurvakeskuksen mukaan vuoden 2014 lopussa keskimääräinen ulkomaille maksettu eläke oli 374 euroa kuukaudessa, tajuaa ehkä ettei suurin osa Espanjaan muuttaneista ole rikkaita kotimaaltaan verorahoja pimittäviä luopioita. He saattavat jopa olla eläkeläisiä, joilla ei Suomeen paluunsa jälkeen ole enää varaa lähteä viikoksi tai kahdeksi rantalommalle tai Lapin hohtaville hangille D-vitamiinivarastojaan kartuttamaan tai piipahtaa kaukokohteeseen jouluaikaan. Luultavasti he tarvitsevat nykyistä enemmän hoivaa, kotihoidontukea ja laitospaikkoja. Vaan siihenkään meillä ei kuulemma ole enää varaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluaisitko kommentoida tähän jotain?