lauantai 25. huhtikuuta 2015

Kulttuuriero hämmentää yllättävissä tilanteisa

Mitä sininen viestittää, kevytmaitoa vai täysmaitoa? Ystävät hyvät, Espanjassa väri sininen tarkoittaa täysmaitoa. Meillä Suomessahan on tottunut saamaan sitä punaisessa purkissa. Ja kun sinistä haalistaa, maito onkin Suomessa rasvatonta. Aivan luontevaa. Luulen, että väri voisi juontaa siitä, että "sintu" (= kuorittu maito tai vedellä jatkettu maito) on ihan sinertävää.

Tuoreesta pastöroidusta kevytmaidosta (leche fresca) purkissa tai pullossa kerotaan täällä vihreällä värillä. Minkä värinen onkaan rasvaton maito - sitä en juuri nyt muista? Voisikohan olla keltainen, sillä hämärästi muistan nähneeni keltaisenkin maitopurkin? (Jos sattumoisin tiedät, niin kerro minullekin.)

Suomessa maitotölkit täyttävät markettien kylmätiskeissä metritolkullla tilaa. Kai siellä on jossain myös iskukuumennettua, lämpöisessä lähes ikuisesti säilyvää. En kuitenkaa muista nähneeni.

Täällä kaupoissa on taas vaikka kuinka paljon erilaisia maitotölkkejä pinottuna pitkin myymälää valtaviin kasoihin. Meidänkin pienessä lähikaupassa niitä on hyllyissä metritolkulla ja lisäksi joku torni jossain käytävällä. Tuoretta maitoa meidän lähikauppaan saapuu varmaan kerran viikossa, ei varmaan kymmentä purkkia enempää. Useimmiten sitä ei näy kylmähyllyllä lainkaan. Minun täytyy monesti mennä vain tuon maidon (ai niin, ja niitten kauraryynien) takia monta korttelia kauemmaksi, siellä maitoa sentään voi luottaa löytävänsä joka päivä.

Käytän maitoa vain kahteen asiaan: aamuiseen kaurapuuroon ja vaahdotettuna espressokahvin seuraksi. Ennen kuin onnistuin löytämään edes yhdestä kaupasta kauraryyniä (copos de avena) oli maidonkulutus todella minimissä, noin puoli litraa viikossa. Lähikaupan leche fresca on 1,5 litran pulloissa. Vaikka käyttöaika on paljon pidempi kuin vaikka Valion tai Arlan maidoissa, joutui kerran kahteen viikkoon tekemään pannukakkua tai laskemaan hapantuneen maidon viemäristä. Sieltä kauempaa saa maidon onneksi litran tölkeissä.

Nyt on kuitenkin jääkaapissa täysmaitoa. Ihan vahingossa vanhasta muitista otin sinisellä korkilla valitusn pullon sen vihreäkorkkisen vierestä. Kulttuurierot tunkevat joka paikkaan.

PS: Jos et vielä arvannut, minun mielestäni niitä lämpöisessä säilyviä maitoja ei voi käyttää missään, pilaavat hyvän kaurapuuron - kahvista puhumattakaan. Niin, ja tuohon täysmaitoon keitetty puuro on syntisen hyvää.

2 kommenttia:

  1. Tänne on alkanut ilmaantua niitä lämpimässä säilytettäviä maitoja. En ollut ennen nähnyt niitä suomalaisissa kaupoissa.

    VastaaPoista
  2. Mikähän niissä takaa säilyvyyden? Pakkaus vaiko sisällön entistä raskaampi käsittely? Maku ainakin on kärsinyt. Muistaakseni sinäkin olet yrittänyt niitä vältellä.

    VastaaPoista

Haluaisitko kommentoida tähän jotain?